Zobacz pełną wersję : Fasola.
Witam!
Czy mozna ja jakos zmusic zeby nie rosla tak w gore, tylko zeby jej sie liscie rozrastaly? Ostatnio wyglada to u mnie ze jets taka wysoka lodyga z malymi listkami?
mam ten sam problem:(a mój robaczek gdyby mógł jadłby tylko fasolkę-po prostu szaleje za nią.Ale wydaje mi się że nic się z tym nie zrobi.Rośliny wyciągają się do góry w warunkach zbyt małego nasłonecznienia.Można spróbować uszczykiwać stożek wzrostu(czyli sam czubeczek roślinki)ale za rezultaty nie ręcze.
pozdrawiam
ada
Niestety, na jednej łodydze fasoli są zazwyczaj dwa dorodne liście, na resztę trzeba dłużej poczekać, a i tak będą listki dużo mniejsze. Dlatego kiedyś pisząc o fasoli zalecałem zachować ciągłość uprawy. Ja sadzę fasolki co ok. 3 dni w skrzynkach po kwiatach. Wyrasta ok. 20-25 łodyg z listkami. Gdy jedne się kończą, nastepne są już ładne, duże. I tak "byle do wiosny" :-))) Niestety, dla dorosłego legwana nawet taka ciągłość uprawy to tylko jakaś część jego diety. Co innego dla malucha. Fasolka, kiełki, listki rzodkiewki, cukinia + dodatek innych warzyw i owoców pozwalają spokojnie przetrwać zimę bez dodatku sałaty i kapustnych.
Beata-Inka
19-10-2013, 15:16
I jeszcze jedna rada. sadzić fasole jak najwieksza typu "piękny jaś" liscie sa naprawde duze ale oczywiście tylko 1 para
Marbo ja właśnie jestem na etapie eksperymentowania z różnymi odmianami fasoli jak coś z tego wyjdzie to dam znać, teraz próbuje z odmianą "karłowatą" podobno niżej rośnie i wypuszcza więcej liści.
To czekamy wszyscy na relacje odnosnie tej odmiany,jesli bedzie miala wiecej dorodnych lisci niz "jas" to masz u mnie browara :-) Ja probowalem sadzic jasia specjalnego do wysiewu i listki ma jak sklepowy:-(
yuchas to nie jest groch tylko fasola a co z tego bedzie to sam jestem ciekaw bo mam takie same problemy jak wszyscy z "jasiem".
No ja tez 2 dni temu posadzilem "karlowata".Zobaczymy co z tego bedzie.
Nie wiem o co chodzi z tym grochem,moze zle sie wyrazilem.Chodzilo mi o fasolke "jas"typowo przeznaczona do sadzenia,kupiona w sklepie ogrodniczym a nie spozywczym.Jest duzo drozsza a efekt ten sam
Paulina_
22-10-2013, 16:36
yuchas groch "jaś" a fasola to co innego, nie chce sie za bardzo wypowiadać bo nie jestem ogrodnikiem :), ale wiem że to są dwie różne rośliny.
Albo ja widze za malo, albo Wy cos braliscie!
Gdzie yuchas niby pisal cos o grochu ??
Marbllo dzieki Ci,bo juz myslalem,ze to moze ja cos bralem :-)
Pozdrawiam
Ja też nie czytałem o grochu :-))) Gdzie to pisze ? Tak wygląda u mnie fasolka po 8-9 dniach.
Moja wyglada podobnie i mysle,ze nic wiecej z niej nie "wycisniemy",po prostu jest za krotki dzionek i tyle(a sztuczne swiatlo jest za slabe,chyba ze naswietlalby z bliska ale jest to bez sensu).Ale mimo wszystko badzmy zadowoleni z tego co mamy.Ja obsadzam cztery korytka i naprawde jest dosyc sporo tej zieleninki
Pozdrawiam