Zobacz pełną wersję : Pokarm zastępczy
raftel26
26-09-2013, 05:40
Zastanawiałem się nad innym pokarmem suchym niż ten który można kupić w sklepie zoologicznym, raz już skorzystałem z rad i zamiast kupić drogi preparat fosforan wapnia dla lega kupiłem taki sam dla psów o wiele tańszy a o tych samych proporcjach (2-1).Podążając tą myślą zastanawiam się czy suche pokarmy dla królików nie nadawały by się do lega są wiele tańsze i w większych opakowaniach co przy apetycie mojego pupila jest bardzo korzystne.
jakie suche pokarmy dla krolika? czlowieku, nie kombinuj, sugerujesz ze leg ma takie same wymagania pokarmowe jak (malo wymagajacy) krolik? Karmisz go tylko sucha karma?
Pokarm dla krolika ???!!! Nie skomentuje tego :[
Szkoda Ci kasy na lega? Poza tym kupujac zwierza musiales szie chyba liczyc z kosztami.. a poza tym przeciez nie mozesz gada trzymac o suchym zarciu...
raftel26
26-09-2013, 13:10
Oj i dostało mi się ;) Jeszcze nie dałem mu takiego pokarmu. Mój pupil dostaje wszystko jak należy a pytałem dlatego że warto czasami się zastanowić nad oszczędnościami - oczywiście nie kosztem zdrowia legwana.
Dziękuję za sprowadzenia mnie na ziemie.
Prosze bardzo! Zaczekaj no niech Fatman to przeczyta to Cie dopiero sprowadzi ;)))))))))
Czytalem, puscilem mimo oczu...
Nie wierze ;))))))))))))))))))
AmazoNKA
30-09-2013, 14:45
raftel26 - ostatnio tez podaje swoim legwanom fosforan wapnia z kompletem witamin i mineralow przeznaczony dla mlodych zwierzat (np. dla psow)... nie jestes w tym odosobniony. Jest o wiele tanszy a wlasciwosci ma takie same.
Z tym pokarmem dla krolikow calkiem logicznie kombinujesz... tylko nie wiem co mozna by wykombinowac. Dla nieuswiadomionych: krolik je podobny pokarm roslinny jak wszystkie roslinozerne, do ktorych rowniez zaliczaja sie legwany. Mam krolika i orientuje sie co jest w sprzedazy.... chyba jedynie z prasowanej zieleniny to jest "Frykas", ale w jego sklad wchodzi rowniez mieso, dlatego nie podaje go krolikowi. Moze jest dostepny w sprzedazy jakis inny granulowany zielony pokarm w ktorego sklad wchodzilaby np. lucerna, ktora mozna by bylo pozniej ewentualnie rozmoczyc i podac legowi. Taki pokarm moglby byc dodatkiem.
Moje legwany nie jedza suchych, gotowych pokarmow nawet tych przeznaczonych dla gadow... maja wszystko swieze... uwazam, ze lepiej im na zdrowie wyjdzie.
Pozdrawiam
[gadzinka]
Ja jakos nie widze 1,6 m legwana karmic w zimie tylko i wylacznie zielenina, bez udzialu warzyw, owocow i w malej ilosci granulatow...