Zobacz pełną wersję : Kłopot z wypróżnianiem
WaRiaT_1986
11-09-2013, 14:22
Mam pewien problem od jakiś 10 dni.
Moja zielona paskuda ma kłopoty z wypróżnianiem się.
Jest gruby jak bambaryła i dopiero ciepłe kąpiele mu pomagają i robi co trzeba. Musze to powtarzać co 2-3 dni.
Diete ma różną od mlecza, konieczyne, cukinie, troszke marchewki i inne.
A to wszystko posypane wapnem.
Troszkę się o niego martwie bo wcześniej robił bez kąpieli o wiele częściej (codzienie albo co dwa dni)
Ma świetlówke, z wilgotnością nie wiem ale parę razy dziennie obficie spryskuje. Temperatura 26-33 w dzień w nocy 22-24
dobrze że robisz mu te kąpiółki... może zrób mu codziennie... powinno poskutkować... może najadł się ściółki lub czegoś i mu zaczopowało troche bebechy...a nie dawałeś mu suchej karmy?
WaRiaT_1986
11-09-2013, 16:10
Nom spróbuje codziennie. Będe Was informował na bierząco.
Żadnej suchej karmy nie dostaje. Tylko to co naturalne.
filip_gd
11-09-2013, 16:32
Mój w 80% wyprużnia się dzieki temu że pływa w wannie, a nie mam serca pakować w niego chemii na wyprożenianie - sera chyba produkuje coś tego gustu,
Jesli nie sprawia ci to kłopotu kąp go codziennie - przy okazji spędzisz z nim troche czasu a z kąpieli mój jest zadowolony bo kąpie się z chęcią - sam czeka aż włoży sie go do wanny
WaRiaT_1986
11-09-2013, 17:13
Twój czeka :-) Mój unika :-) I jest jeszcze młody (50 cm) i w tym cały kłopot. Spróbuje go kąpać codziennie mam nadzieje ,ze go nie zraże zabardzo do mnie.
Mozesz sprobowac podac legwanowi nac piertuszki, ona jest moczopedna moze to pomoze. Codzienne kapiele tez sa dobrym pomyslem. Jak go bedziesz kapal to mozesz wlac do wanny wywar z zaparzonego rumianku.
Może wcześniej więcej się ruszał, wspinał: mój jak nie jest wypuszczany na spacery to też nie codziennie robi to co potrzeba:)
WaRiaT_1986
12-09-2013, 08:35
Przed chwilką go wykąpałem walną taką kupke ,że szok :-) Od razu schudł.
Zmienie mu diete na bardziej wodnistą może częściej będzie kupki sadził
WaRiaT_1986
16-09-2013, 08:48
I już wszystko dobrze. Kubuś sam zrobił kupke do baseniku :-) Zmieniłem bu na parę dni diete na bardziej wodnistą i poskutkowało.