Zobacz pełną wersję : jakie światła??
majka1989
28-02-2013, 11:44
Witam! Mam problem z światłami. Chcę kupić legwana zielonego, niedługo będę miała terrarium ok. 120/60/50. Jakie światła w nim zainstalować,czym ogrzewać i co na noc?? Proszę,pomóżcie:) Z góry dzięki!!
majka1989
28-02-2013, 11:46
120/60/50 (długość/wysokość/szerokość)
witaj Majko! Napewno musisz kupić jarzeniówkę Repti-Glo 5.0. potem jakąś lustrzankę, której moc musisz sama przetestować...na takie terra to będzie podejrzewam od 100W. na noc - jeżeli temperatury spadają poniżej 22 stopni to proponuje promiennik podczerwieni... poczytaj sobie jeszcze posty o legach... tam napewno dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy...życze powodzenia... opiekuj sie swoim legiem ... i nie traktuj go jako zabawki...;)
majka1989
28-02-2013, 13:11
Czytałam już dużo i myślę,że coś niecoś już o nim wiem,ale napewno jeszcze nie wszystko. Spokojnie, nie traktuje już zwierzaków jak zabawki,wyrosłam z tego. Mam kilka zwierzaków i chyba im jest dobrze(mam taką nadzieję). Dziękuję za pomoc! A może jeszcze jakiś kabel grzewczy??
Witaj, zerknij tutaj i wybierz to co Tobie najbardziej pasuje ( to rodzaj oświetlenia obowiązkowego w terrarium), oprócz tego możesz zastosować zwykłe żarówki i żarówki tzw. lustrzanki, kwoki, promienniki ciepła. Kabel grzewczy jest dobry pod basen - podgrzewa wodę i poprawia wilgotność w terrarium
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=4
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8
Pozdrawiam:)
Majka terra dla legwana powinno miec orientacje pionowa, czyli teoretycznie wysokosc to powinien byc ten najwiekszy wymiar :]]] Chyba ze bedziesz miala legwana takiego do powiedzmy 30cm to na jakis czas takie terra mu wystarczy.
Skoro czytalas to powinnac wiedziec jakie oswietlenie bo to wszystko juz milion razy bylo opisywane. :/
(Przepraszam, ale spalem kilka godzin i raczej mam zly humor)
Przepraszam, ale do basenu to najlepsza jest grzalka akwarystyczna z termostatem. :p
Czesc Maja
jestem szczesliwym posiadaczem mlodego legwana od 2 miesiecy i jest dla mnie oczkiem w głowie:)
kwestia oświetlenia
świetlówka repti glo 5 + uchwyty do świetlówki, przewody ,starter, dławik, włącznik
czasowy koszt wszystkiego ok 100 zl (swietlowka- 60 zl) ,
uchwyty do swietlowki przykleilem do górnej szyby i cala elektryke wyprowadzilem przewodami na zewnatrz terra
promiennik punkowy repti basking spot lamp - 28 zl
dodatkowo mam na dnie terra przewód grzewczy 8W zabaezpieczony plyta aluminiowa (aby legus sie nie dostal do kabla) i na tym warstwa torfu ,
prawidlowo rozlozony przewod pod basenem ogrzewa wode
pozdarwiam
Fatman nie do, a pod .... ;)
majka1989
01-03-2013, 05:59
Oki,dzięki za pomoc. Już mam legwana upatrzonego,jest ładny, wygląda na zdrowego i nie biega jak oszalały po całym terrarium jak włoży się rękę,prawie je z ręki i jest kochany:) Gościu obiecał,że mi go zostawi:)
majka1989
01-03-2013, 06:02
tylko jedno mnie zastanawia,bo nie jest taki jasno zielony jak wszystki maluchy na zdjęciach. Czy coś z nim może nie tak?? Nie śmiejcie się,jeśli to pytanie jest głupie.
ja też kiedyś w sklepie widziałem takie intensywnie zielone legusie... ciekawy jestem czym jest to spowodowane... pamiętaj aby Ci koleś dał papiery citesowe...
Majka, to może być zbliżająca się wylinka i dlatego nie jest soczyście zielony, tylko jakby mleczno zielony ;-) To normalka u młodych legwanków. Bedzie zrzucał skórę i tak ciagle co jakiś czas, aż dorośnie i wtedy skora będzie schodzić bardzo rzadko. Poczytaj FAQ, tam jest o źróbłach UV i oświetleniu.
majka1989
02-03-2013, 02:50
To teraz już jestem spokojna:)