Zobacz pełną wersję : Jak to z prądem bywa?
Mam pytanie do legwanowiczów, mam nadzieje ze niezbyt osobiste...
Ile miesięcznie zuzywacie prądu na waszego pupila?, przeciez promienniki ciągną mase prądu co sie równa z ogromnymi kosztami... Chyba ze macie inne patenty by jako takich kosztów nie ponieść...
Nigdy nie liczylem ile prądu idzie na moje terra.Mam 2 halogeny po 50wat,UVB 15wat,kabel grzewczy 25wat.Wszystko swieci przez 13godz dziennie,a kabel dookola grzeje.
Mam zdecydowanie większy pobór prądu niż Remus, bo ok. 450W. Kupując legwana czy innego gada, który musi mieć ciepło musisz się z tym liczyć. Koszt jaszczurki w porównaniu z zapewnieniem jej warunków jest stosunkowo mały.
Remus ma 140 wat razem czy to wystarczy zeby dogodzić legowi? przy takim sprzęcie jaki on ma?
Halogenki bardzo dobrze grzeją :).W terra mam temperature w dzień 28C(czasem więcej),a w nocy 22.Terra ma wymiary 100x70x130 szerokość głębokość wysokość.
Licz się z tym, że kiedyś będzie potrzebne większe terra. Ja mam 150x120x180 i uważam, że zbyt małe dla lega ponad 150cm. 28 stopni to ogólnie dobra temperatura, ale powinny być miejsca cieplejsze nawet o 10* (ja takie mam pod promiennikiem 150W). Są różne dobre źródła ciepła, ale w dzień potrzeba również światła i w dużym terrarium musisz się liczyć, że te 140W to może być mało.
Ryśku,ale ja mam 28C ogólnie w terra.Pod halogenkami jest o wiele więcej :].28C jest po drugiej stronie terra.Wiem że kiedyś będzie potrzebne większe terrarium,ale narazie wystarczy to co mam ,bo mój leg ma niecałe 90cm ;).
No i wszystko wporządku :-))) Przecież ja pisałem o większym terrarium ;-)
to mnie uspokoiliście myślałem ze minimum o 100 zł rachunek za prąd sie podniesie, okazuje sie, ze moze być mniej....:]
To zalezy tylko i wylacznie od wymiarow i izolacji cieplnej terrarium. Remus ma sredniej wielkosci terrarium, a Rysiu juz koncowe.
Zalezy jeszcze co w tym terrarium chcesz miec. Ja mam 175 W promiennik, grzalke akwarystyczna 50 W, do tego nawilzacz, ktory tez bardzo duzo bierze, no i swietlowke 30 W
Zgadzam sie z Fatmanem :)