Zobacz pełną wersję : wyniki oswajania ...cd
noradarling
18-02-2013, 10:11
sorry ale nie odpowiedziałem na Wasze pytania
robię to teraz...
mój leg od początku miał swobodę -terra nie było zamykane, spacerował sobie po pokoju bez ograniczeń
kupiłem lega gdy był jeszcze całkiem mały -może 20-30cm
leg ma na parapecie legowisko z poduszką elektryczną, UV, miską na jedzenie itp.
codziennie leg jest wkładany do wanny -tam się załatwia, jest spryskiwany spryskiwaczem do roślin -nie ma żadnych chorób skóry -wilgotność w pokoju jest optymalna -sporo roślin, na kaloryferze pojemniki z wodą...
Fajnego masz lega ;) . Ja mam swojego od soboty, ale i tak jestem z niego bardzo zadowolony... daje sie brac na rece (i nawet chetnie na nich siedzi), daje sie glaskac, je mi z reki, gdy go puszcze po mieszkaniu to zwiedzi kazdy kąt, wogole nie przejmujac sie moja obecnoscia. Spedzam z nim caly swoj wolny czas (6-7 godz. dziennie). Postaram sie go teraz nauczyc zalatwiac w wyznaczonym do tego miejscu (pojemnik z woda). Szkoda ze nie moge go trzymac tak jak Ty bez terrarium, ale mam psa, ktory bez wahania by zagryzl legusia. Do tego musialbym przebudowac swoj pokoj. Ale moze kiedys.... ;)
"..daje sie brac na rece, daje sie glaskac, je mi z reki, gdy go puszcze po mieszkaniu to zwiedzi kazdy kąt.." to Twoje słowa, masz legwana od soboty daj mu spokój a nie zaczynasz go tresować, ręce opadają :/
dorota29
19-02-2013, 12:53
ja mam swojego od konca lutego i wierz mi,na rekach go mialam z 5 razy po kilka minut.jeszcze ani razu nie biegal po mieszkaniu
chyba za szybkie tepo mu narzuciles
zastanow sie,moze maly jest taki spokojny ze strachu???
Spokojny ze strachu nie jest, siedzi u mnie w pokoju i czesto go nie zamykam, wtedy wychodzi i wdrapuje sie na mnie kompletnie sie nie bojac. Poza tym ladnie zjada co mu tylko dam, jak nie z reki to z miski. Nie robie nic na sile, jak nie chce wyjsc, to go nie ciagne. Moze rzeczywiscie za szybko zaczalem go przyzwyczajac do swojej obecnosci, ale nie moge sie nim jeszcze nacieszyc ;) .
a ile ma twoj legg? moze dostałeśgo od osoby, która go juz oswajała?
Moj leg ma 60 cm, czyli wedlog opisow okolo roku, zatem mozliwe ze juz byl oswajany.