Zobacz pełną wersję : Konar w terrarium
Agazgaga
07-02-2013, 15:42
Mam do nowego terrarium dwa konary, jeden to prawdopodobnie dąb a drugi klon. Czy lepiej jest zostawić konary z korą czy raczej zedrzeć ją? Podpowiedzcie, bo nie mam pojecia.
Ja mam w moim terrarium konary lipy i brzozy , kore oderwalam , byla brzydka z mchem. Konary owinelam mata kokosowa i gruba liną by legwan sie po nich nie slizgal. Wiem ze nie ktorzy zostawiaja kore, konary wygladaja wtedy naturalnie , ja nie mialam wyjscia musialam zedrzec.
Cos mi sie zdaje ze dab sie nie nadaje do terra jest toksyczny albo cos juz nie pamietam dokladnie ale cos kiedys bylo pisane na forum.
Ooo mam:
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=10&i=8123&t=8123
Wiem ze bylo takich postow wiecej ale nie chce mi sie szperac.
Agazgaga
09-02-2013, 12:49
Przeprasza. Ale wyjaśnij mi co może byc toksyczne w tym drzewie? Mam je prosto z lasu koło mojej wśi. Znalezione i przywiezione przeze mnie do domu. Nie mogę otworzyć strony która mi podałeś (mam kiepski dostęp do internetu).
Wcześniej już wysyłałm fotki mojego Robala na korzeniach dębu i nikt mi nic nie powiedział. Poinformuj mnie, bo nie chcę szkodzić mojemu pupilowi. Z góry dziękuję.
strone otworzyc mozna,ale to nie jest link trzeba skopiowac adres i wkleic ;) gdyby odpowieziala ci Meg to na pewno bylby link :)))toksyczne sa w nim naturalne substancje, nie chodzi tu o zanieczyszczenia spalinami zreszta wies nie jest wcale tak czysta i nieskazona jak ci sie wydaje.
Agazgaga
09-02-2013, 13:30
Dobrze ci mówić Saurus.
Jestem blądynką ale nie jestem taka glupia.Mam dostę do internetu
RADIOWY i nie wszystkie strony
mogę otworzyć! Niestety uroki wśi.
KORSAKOW
09-02-2013, 15:26
Ja bym z tym konarem z dębu nie przesadzał, trująca tanina występuje w liścach dębu :-)
Konary sosnowe (ogólnie z drzew iglastych) też nie były polecane ze względu na żywicę i substancje w nich zawarte. Ja mam od prawie 5 lat konar z sosny i nic sie nie dzieje. Ważne, aby był dobrze oczyszczony, bez próchnicy i korników (owadów) oraz żywicy. Mój konar schnął ponad miesiąc, jest oczyszczony z kory i pomalowany bejcą. Czysty i suchy konar dębu legwanowi nie zaszkodzi.
Agazgaga
10-02-2013, 14:47
I bardzo dziękuję za pozytywne wiadomości! Dzisiaj właśnie ukończylam, po części, moje nowe terrarium. Jeszcze zostały mi szyby. Trochę niestety kosztują. Mój legwan spał już w tym nowym swoim domku. To chyba znaczy, że podoba mu się?
reconnect
10-02-2013, 15:02
...Dzisiaj właśnie ukończylam, po części, moje nowe terrarium...
nieiwedzialem ze mieszkasz w terarium ;P
Agazgaga
12-02-2013, 11:21
Jaki jesteś inteligentny RECONECT !!! A co zazdrościsz???