PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie za 1 grosz :)))

Jacku
01-02-2013, 10:06
Witajcie, czy zastanawialiście się dlaczego właściwie trzeba świetlówki R.G 5.0 wymieniać co 6 miesięcy. ( Nie twierdzę, że nie trzeba) tylko jest to ważna informacja (jak nie najważniejsza), a nie ma jej na opakowaniu... nie ma też jej na stronie producenta (Hagen). Może ma ktoś dostęp do tej informacji (instrukcja, katalog firmy, zalecenie producenta - ale na piśmie, strona firmowa internetowa, skan, itp). Słyszałem o tym tylko od sprzedawców ( i z tego źródła korzystałem przy pisaniu FAQ) A jak wg Was. Macie "namacalne na to dowody" ? AAA i nie chcę siać też zamętu :))) w tej dziedzine ... W Ultra Vitalux nie ma czegoś takiego, więc czego jest w świetlówkach ... ot pytanie za 1 grosz.
Pozdrawiam :)

Marblo
01-02-2013, 15:37
W sumie to nigdzie z takim namacalnym dowodem sie nie spotkalem. Ale z tego co pamietam (informacja przeczytana na forum) to szklo z ktorego zbudowana jest swietlowka jest jakies specjalne przepuszczajace UVB. A po tylu a tylu godz swiecenia (ok 6m-cy) tak jakby sie wypala (wygrzewa, wyzarza) nie wiem jak to dokladnie sie nazywac. Ale podobno jakos zmienia swoja strukture i po tym czasie juz nie przepuszca promieni UVB. Ile jest w tym prawdy to nie wiem. A moze sa jakies specjalne mierniki do takiego promieniowania ktore pozwola na namacalne stwierdzenie czy taka "zuzyta" swietlowka daje UVB czy juz nie ??? Zna ktos moze takie ???

Papec7
01-02-2013, 16:37
a moze po tym czasie gaz ktory jest w swietlowce odpowiedzialny za promieniowanie sie wypala a swieci tylko ten ktore nie daje tego promieniowania :P ale to tak tylko na domyslach :P

KORSAKOW
02-02-2013, 04:49
ja jednok pamiętam że gdzięs było to opisane dość fachowo... chwilowo niepamiętam gdzie ;-) poszukam

Jacku
02-02-2013, 05:00
czy to był opis z ulotki producenta ?

KORSAKOW
02-02-2013, 05:44
kurcze to byo na jakimś aglojęzycznym www.

Jacku
02-02-2013, 06:51
Poczekam na odpowiedź z Hagen USA http://www.hagen.com/usa/reptiles/faq_questions.cfm?CAT=31&SUBCAT=3102
Tu nic o tym nie ma, ale jak coś Korsakow znajdziesz to będzie fajnie.
Pozdrawiam:)

Hari
02-02-2013, 08:31
Prosze:

The amount of UVB received also diminishes with distance. It is generally
recommended that any Repti Glo UVB tubes be no further than 12" (30 cm) away from
the subject. At greater distances than this, the amount of UVB actually received will be
minimal. For reptiles with very high UVB requirements, such as desert species, tubes
should be placed as close as 8-10" (20-25 cm) above the basking site. Tubes also have a
limited life and require changing at least every 12 months in order to guarantee continued
UVB output. Although there may be no visible deterioration in the performance of the
tube, the invisible UV content decays as the tube ages. It is a good idea to place a small
adhesive label near each fitting with the date the tube was last
changed clearly marked.
Cytat z artykułu o oswietleniu, ze strony Hagena. Bodajze dr Robert kiedys korespondowal z producentem i chodzilo o to, ze szklo (kwarcowe?) z ktorego są wykonane swietlowki, zmienia swoją struktore w czasie uzytkowania i przepuszcza coraz mniej UV.

Rysiek
02-02-2013, 11:16
Ten cytat nie przedstawia tego jednoznacznie o co pytał Jacku. Faktem jest, że odległość od zwierzaka ma duże znaczenie ( dlatego wolę Ultra Vitalux ), a okres 12 miesiecy w którym jest emitowane UVB jest według mnie na wyrost. Nie oszczędzając na kasie dla dobra legwana wymiana świetlówki powinna być co 8-9 miesięcy max. Jeszcze ta odległość od gada. 8-10 cali ( 20,3-25,4cm ). Które zwierzę o dużym zapotrzebowaniu na UV ( np. Repti Glo 8,0 ) w dużym terrarium pustynnym lezy długi czas w takiej odległosci ? O rodzaju użytego szkla nie ma nic w cytacie ;-(

Rysiek
02-02-2013, 12:14
To urzadzenie do badania natężenia UV - http://www.biospherical.com/BSI%20WWW/Products/Laboratory/laboratory.htm . Nastepnym takim urządzeniem jest UVB-radiometr - http://www.arm.gov/docs/instruments/static/uvb.html . Interesuję mnie astronomia i jeśli są urządzenia tego typu do mierzenia natężenia UVB i UVA słonecznego pochodzenia to przecież świetlówki i Ultra Vitalux to imitacja Słońca :-) Właśnie o to chodzi, aby gadom zapewnić w niedostepnych miejscach (czyt. terrariach) właśnie to dobroczynne promieniowanie Słońca, którego moim zdaniem i tak żadna świetlówka i Ultra Vitalux nie zastapi. Kto ma możliwość powinien zbudować zewnetrzną wolierę i tam latem w ciepłe dni trzymać gada. Oczywiście z miejscem częściowo zacienionym i dostępem do czystej wody .

Jacku
05-02-2013, 08:15
No to się dowiedziałem ... firma Hagen odesłała mnie do ich przedstawiciela w Markach k/ W-wy. Jak już tam zadzwoniłem to szczena mi opadła - jak działają przedstawicielstwa firm. Mówię facetowi o R.G 5.0 a on mi nawija o akwariach. No słyszał coś tam o żywotności świetlówek, a jego profesjonalna odpowiedź brzmiała " wszystko kiedyś się kończy" i mogę o tym poczytać w firmowych katalogach, ale nie wie kto je może mieć ... GRATULUJE jak mamy takich przedstawicieli to naprawdę tylko do Unii Oni potrzebują takich co ni w ząb nie wiedzą, o nic nie pytają i ... no to tyle co się dowiedziałem :)))) masakra :)))) ,ale na szczęście na tym forum są ludzie o znacznie wyższym ilorazie inteligencji i posiadający większą wiedzę na tematy świetlówek co śmieszne przedstawicielstwo firmy HAGEN w Markach.
Dzięki :)

Rysiek
05-02-2013, 10:17
Czyli dalej nic nie wiemy :-)

Marblo
05-02-2013, 16:15
A moze w Hagenie nie wiedza jakie maja kompetentne przedstawicielstwo w Polsce ?? :///
Jacku ...................... Najwyzszy czas zeby sie dowiedzieli !!! :]

Jacku
06-02-2013, 02:42
Tak też uczynię .... bo powiedziane jest: " ociemniałych oświecać" :))))

Jacku
09-02-2013, 05:26
.... i stała się jasność ... w Hagenie :)))

Marblo
09-02-2013, 05:52
A nie wiesz co oni na to ??? :]

dr Robert
09-02-2013, 06:52
Jakieś rok temu Hagen zadałem pytanie o zywotność świetkówek w firmie Hagen. Odpowiedzieli bezpośrednio a nie przez polskiego przedstawiciela, że po kilku miesiącach pod wpływem UV zmieniają się właściwości szkła z którego zbudowana jest świetlówka. Świetlówka świeci, ale UV nie wydziela. Dzieje się to stopniowo, więc trudno podać ile dokładnie wynosi trwałość takiej świetlówki. Rok to absolutne maksimum.

Rysiek
18-02-2013, 15:54
Znalazłem urządzenie do pomiaru UV w m.in. świetlówkach terrarystycznych - http://www.zoomed.com/html/radiometers.php . To jest to o co chodziło ;-) Jacku masz odpowiedź za 1 grosz, a raczej za ileś tam zielonych ( $ ).

Jacku
20-02-2013, 00:18
Macie u mnie po groszówce :))) mam jeszcze jedno pytanie - retoryczne. [b]dlaczego tak ważna informacja nie jest umieszczana na opakowaniu każdej świetlówki, co z ludźmi bez neta, nieświadomie mogą szkodzić swoim podopiecznym doprowadzając do chorób, a nawet i śmierci<b/> No, ale na to pytanie to mi nawet w Hagenie nie odpowiedzieli, ale jest ktoś kto może się dowie :))) "Dzwonię do Pani ... Pana ... w bardzo nietypowej sprawie" ... :)))

Rysiek
20-02-2013, 15:23
Czekam na ten grosik. Może kiedyś na giełdzie ;-)

42d3e78f26a4b20d412==