Zobacz pełną wersję : legwan pod sufitem
moj legwanik bardzo lubi wspinac sie po firanie ( wygrzewa sie na sloneczku ), czasmi przejdzie na sciane i po TAPECIE wlazi pod sam sufit, czy ta wysokosc (2,5m)jest bezpieczna w razie gdyby spadl:( lub skoczyl na podloge?, slyszalem i czytalem ze legwany moga polamac sobie kosci chcialbym tego uniknac
To zalezy na co spadnie jesli na cos miekkiego to moze obejsc sie bez obrazen, ale na twarda podloge lub cos innego twardego to moze skonczyc sie niewesolo.
KORSAKOW
01-02-2013, 13:43
ale raczej nie spadadnie, gdyby legwany w naturze tak sobie spadały z dzrzew to tego gatunku już by nie było
Z tym ze drzewo to nie koniecznie to samo co plaska sciana z tapeta :>
Korsakow, po czym Ci łatwiej będzie się wspinać, po drzewie czy po tapecie ? :-))) Do tapety legwan łapie się tylko pazurkami, a do drzewa całymi bardzo zręcznymi i mocnymi palcami.
Układ łusek na brzuchu też ułatwia im chodzenie po drzewach.
Pozdrawiam:)
KORSAKOW
02-02-2013, 07:27
ale jeszcze nie widziałem legwana wspinającego sie po ścianie, każdy szybko odkrywa co to jest firanka ;-)
Ja mam w przedpokoju suchy tynk na ścianach ( taki porowaty , z rowkami - do wspinaczki jak znalazł ) .Już kilka razy przestraszyły naszych gości - takie długie , zielone , przyczepione pazurami do ściany .
Sorki , miałam na myśli moje dwa legusie .