Zobacz pełną wersję : Winorrośl
Tomek Tasior
15-05-2012, 09:39
Czy legwany moga jeśc winorośl.Rośnie cosik takiego u mnie na balkonie i ni e iwem czy mu podac czy nie.Tyle ze to nie jest winogrono nie ma żadnych owoców.Pozdrawiam
dr Robert
15-05-2012, 10:41
To zależy co rosnie u Ciebie na balkonie. Niestety nie jestesmy jasnowidzami. Winorośl to nazwa krzewu którego owoce nazywamy winogronami. Liście winorośli sa swietnym pokarmem dla legwanów.
Tomek Tasior
15-05-2012, 15:12
Tak wiem ale na tej roslince nie ma owoców ( winogrona),a ludzie nazywaja to winoroślem
Krzysztof.W
15-05-2012, 15:22
To pewnie winobluszcz rośnie na twoim balkonie.
jak nie masz pewności co to jest, to najlepiej legwankowi tego nie dawaj i będzie po problemie.. :)
Pozdrówki!
InneCzasy
15-05-2012, 15:25
sorks ale nie wiem czy nie mówisz o bluszczu pospolitym o łac. nazwie Hedera helix który obrasta wiele bloków choć ładnie wygląda- z tego co wiem bluszcz jest roslina wykorzystywaną w lecznictwie ale jest lekko trujący nie wiem jaki ma wpływ na zjadające je zwierzęta ale nie polecałbym tego pokarmu a nawet pilnował bym pupila.
w załączniku jest zdjęcie. Być może sie mylę i można podawać bluszcz gadom -czekam na rozwinięcie tematu.
InneCzasy
15-05-2012, 15:28
niestety fotka nie wlazła ale podaje stronke na której masz to zdjęcie
http://www.grzyby.pl/rosliny/gatunki/Hedera_helix.htm
Krzysztof.W
15-05-2012, 16:11
Chodzi mi o winobluszcz piecioklapowy tak zwane dzikie wino.
Bo raczej bluszcz pospolity nie rośnie tak okazale w mieście i dla legwanów raczej nie nadaje się.
Tomek Tasior
15-05-2012, 16:16
To nie to tamto jest zielone ale tak czy siak nie bede mu serwował.Pozdrawiam i dizeki za odp
Krzysztof.W
15-05-2012, 16:23
Te zdjęcie przedstawia winobluszcz w porze jesiennej, w lecie ta roślina ma zielone liście.
Już kilkakrotnie forumowicze wypowiadali sie ze winorosl w przeciwieństwie do winogronu jest dla legwanów szkodliwy. Moj przynajmniej go nie tknie. Pozdrawiam Beata
dr Robert
16-05-2012, 02:33
Widzę, ze niektórzy są niereformowalni: "winorośl w przeciwieństwie do winogronu". Nie ma żadnego przeciwieństwa. Winorośl to krzew (roślina) na którym rosną winogrona (owoce). Jadalne są liście winorośli jak i owoce (czyli winogrona), chociaż dla legwanów liście są zdrowsze od owoców. Natomiast bluszczu nie zaleca podawać się żadnym zwierzętom. O winobluszczu nie mam żadnych danych, przypuszczam, że nie byłby trujący, ale po co ryzykować, kiedy wokół są jeszcze setki gatunków roślin przydatnych dla legwanów.
Beato, czytałaś powyższy post dr.Roberta ??? Mój legwan wczoraj jadł liście winorośli :-). Pozdrówko! Rysiek
Janusz.Poz
16-05-2012, 07:37
Witam! Moja legwanica przepada za winobluszczem! Mam na balkonie 2 czy 3 gatunki winobluszcza, ale ona jada tylko jeden. Po młode listki potrafi wdrapać sie po ścianie budynku!
W terrarium ma natomiast kilka krzewów bluszczu, ale ich nie tyka!
Czasem próbuje jezykiem, nawet bierze do pyska, ale zaraz wypluwa.
Zwierzęta same wiedzą, co jest dla nich dobre, a co może im zaszkodzić.
Tomek Tasior
16-05-2012, 14:42
Zgadzam sie całkowicie
sorki winobluszcz mialo byc .....to chyba ta bora
pora...... znow bład. A o winobluszczu czytalam na forum ze jest szkodliwy.