Zobacz pełną wersję : Czy roztocza są zawsze koloru czerwonego???
Jak w temacie. U mojego smoka w terra łażą czarne robczyska, wielkości roztoczy. Czy to są właśnie one???
Anna musiałabyś bardziej opisać te robaki rostaocza mogą być czarne ,kremowe są różne są gatunki .Co do wyglądu to prawie zawsze mają odwłok taki jak pająki i ssawkę z przodu .Opisz bardziej szczegółowo.
Kurcze, widzialam je tylko przez chwile, bo smignely tak szybko, ze nie przygladnelam sie im. Niedawno walczylam z roztoczami, a teraz te paskudztwa... Wiem tylko, ze sa czarne i wielkosci roztoczy. Jezeli nawet to nie bylyby roztocza, to Ivomec zadzialalby i w tym przypadku?
Jarek Zajączkowski
27-03-2012, 07:36
Tak (jeśli chodzi o Ivomec). Większość gatunków jest koloru od czarnego do czerwonego) - krew w odwłoku.
ja bym poleicl na poczatku zamiast chemii olejek eukaliptusowy , u mnie bardzo pomogl , i wszystko wytzrewil zostawiaja a) rosliny zywe b) gady zywe i nie drapiace sie c) przyjemny zapach .
Pozdrawiam M.D.
Ale co z tym olejkiem trzeba zrobić, żeby był taki fantastyczny? I skąd go wziąć? I w jakiej ilości?
Chodzi o ten olejek ktory mozna dostac w aptece?
Ostatnio uzywalam Ivomec'u i pomoglo, ale nie na dlugo (3-4 tyg). Wszystkie rosliny myje bardzo dokladnie, wiec nie wiem skad to sie bierze.
Moczenie roślin ( całe pod wodą ) powinno pomóc. Roztocza żyją w ściółce i na roślinach , w okresie letnim nasila się ich obecność w terrariach. Zobacz też FAQ - może tam coś znajdziesz.Pozdrawiam!
Jarek Zajączkowski
29-03-2012, 02:44
Ostatnio ratowałem Boa constrictor, którego właściciel zwalczając roztocza wysmarował oliwką. Zakłócił tym samym wymianę wody poprzez skórę (nie jest prawdą, że do takiej wymiany u gadów nie dochodzi!!). "Film" olejowy uniemozliwił absorbcję wody powodując spadek elastyczności tkanki, pofałdowanie spadek apetytu.....) Roztocza zniknęły....
Jarek Zajączkowski
29-03-2012, 02:45
Aby zabieg był skuteczny powinno się spryskać dokładnie całe terrarium (szcz. powierzchnie porowate) oraz powtórzyć zabiego w razie potrzeby co 7 dni.....
Panie Jarku wykapac gada w oliwce to nie wydaje mi sie byc dobry pomysl , ale kilka kropel olejku rozpuszczone w wodzie nie powinny zaszkodzic , prawda ?
Pozdrawiam M.D.
Jarek Zajączkowski
29-03-2012, 05:20
Myślę że tak, ale roztocza nie wytępi się oliwką z podłoża czy załomków kory. Może połączenie oliwki (na zwierzę) oraz "gazowania 24 godzinnego" terrarium płytką Globol (usunąć zwierzęta z terrarium!) również zda egzamin. Tak czy inaczej zastosowanie jedynie oliwki czy jednorazowe spryskanie roztworem iwermektyny może nie przynieść spodziewanych efektów - i niestety często tak się dzieje To powoduje uboczny efekt w postaci wniosku, że iwermektyna nie działa :((
Tu sie moge zgodzic , chcoiaz u mnie w/w stosowanie eukaliptusa narazie skutkuje ale zobaczymy na jak dlugo . Z tymi roztoczami moze byc podobnie jak z pchlami , lub innym paskudztwem , ktore sie moze do niego przyzwyczaic i po pewnym czasie olejek moze nie dzialac ( wtedy moze zaczne stosowac wymienione przez Pana specyfiki ) . Chociaz dopoty dopoki widze ze dziala to bede go stosowal gdyz wydaje mi sie on byc mniej szkodliwy od chemii . W srodowisku naturalnym gady te sobie radza z roztoczami i napewno nie stosuja do tego chemii , a w terrarium chodzi o to chyba zeby stworzyc gadziorom warunki najbardziej przypominajace te z naturalnego srodowiska .
Pozdroawienie M.D.