Zobacz pełną wersję : UV
AMSTERDAM-JAZDA
10-03-2012, 14:32
WITAM!MAM PYTANIE CZY ŚWIETLÓWKA UV PHILIPS 18W DAJE ODPOWIEDNIE PROMIENIOWANIE UV??PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDŹ THX
a jakie sa oznaczenia na tej świetlowce? to co napisałeś to za malo aby coś o tym powiedzieć
AMSTERDAM-JAZDA
11-03-2012, 01:56
NA ŚWIETLÓWCE PISZE TYLKO TLD18W/08
Zastanawia mnie to 08 w oznaczeniu, które może być odpowiednikiem Repti Glo 0,8 . Taka świetlówka 0,8 jest dla legwana za "mocna" . Powinna być 0,5 stosowana zapobiegawczo ( nie leczniczo ). Pozdrówko! Rysiek
Może ktoś taką ma i się odezwie.
chodziło zapewne o 5.0 i 8.0 ale i tak Rysiek ma rację bo 8.0 jest do terrariów pustynnych. Pozdrawiam!
YO!
Poogladaj dokladnie swietlowke i opakowanie z niej i zobacz czy gdziekolwiek widnieje napis UVB jelsi nie to napewno sie nie nadaje do stosowania jako promiennik UVB, wtedy co najwyzej moze byc stosowana ale tylko jako zrodlo swiatla.
W ZAŁĄCZNIKU WYKRESIK JAKI ZNALAZŁEM NA STRONIE PHILIPSA OBRAZUJĄCY ZAKRES PROMIENIOWANIA UV TEJ ŚWIETLOWKI
Jest to typowa lampa UV (fioletowa) anie jak np REPTI GLO, która emituje światło widzialne a tylko odpowiedni % UV nie wiem czy mozna ja stosowac do naswietlania lega przez cały czas moze tylko okresowo?
moze inni sie wypowiedzą (chętnie sam się zapoznam z opinią innych)
Pytałem o oznaczenie lampy bo mam taką samą ale uzytwam jej do celów
bakterio i grzybobójczych w terrariach z wężami
AMSTERDAM-JAZDA
11-03-2012, 04:35
OK.WIELKIE DZIĘKI.ZNA MOŻE KTOŚ Z WAS STRONKE NA KTÓREJ MOŻNA ZAKUPIĆ ODPOWIEDNIE OŚWIETLENIE DO TERRA??POZDROWIONKA
YO!
Zobacz tutaj maja naprawde duzy wybor i pamietaj dla legwana stosuje sie swietlowki 5.0 do terrarium tropikalnego.
http://sklep.zoologiczny.pl/